Skip to main content

HARD / HOUTEN POORT LATEN MAKEN / BOUWEN


bedrijfsinfo door;  www.buitenschrijnwerk.eu
EEN HARD / HOUTEN POORT LATEN MAKEN OF BOUWEN


Houten poort laten maken
Houten poort laten maken

Poorten zijn er in vele soorten en maten en soorten.  de vraag is bij welke stijl van vastgoed past welke stijl poort in welk materiaal ? Als dit de enige vraag is die men kan stellen bij het laten bouwen of maken van een hardhouten poort zou het nog relatief makkelijk zijn.  Maar helaas is de realiteit minder rooskleurig...


Indien men alle poorten met mankementen in percentage zou moeten weergeven, is een ruwe 70 tot 80% van alle poorten niet correct opgeleverd vanaf het begin door te weinig ervaring door de plaatser en te weinig voorkennis aan de zijde van de onwetende en naieve consument.  Een houten poort laten maken of een hardhouten poort laten maken doet men weloverwogen door zichzelf te laten inlichten over de bekende en veelvoorkomende mankementen. Dezelfde mankementen die bij gevelbekleding van toepassing kunnen zijn.  Echter zijn er maar weinig consumenten die er zo veel moeite voor over hebben om geen fouten te maken op dit vlak.  Een houten poort laten bouwen of en hardhouten poort laten bouwen kan dus een dure geschiedenis worden met veel ergernis achteraf.  het lastige met een poort is dan ook nog dat indien de poort niet werkt naar behoren, wordt men er iedere dag aan herinnerd op het moment dat men de poort in- of uitrijd,...Hoogst irritant !   Indien men een tuinhuis aa heeft geschaft met een zelfde soort probleem word men er iedere keer aan herinnert als men de deur open of dicht doet !  Indien echter de consument bereid is om een klein beetje tijd wil besteden in de vorm van en onderzoekje,...dan zal hij of zij daar zeer veel plezier van hebben een degelijk product te hebben gekocht.  In het daglicht van dit fenomeen is een zwembadterras een product wat even zovele gelijkenissen heeft als een poort.... zie op de site....


DE BELANGRIJKE PUNTEN;

*  De materiaalkeuze is van zeer groot belang
*  De hoedanigheid waarin het materiaal geleverd word is tevens van groot belang
*  De kwaliteit van de verbindingsmaterialen
*  De afsluiting van het hemelwater
*  De kwaliteit van hechtingsmaterialenHardhouten poort laten maken
Hardhouten poort laten maken


DE HOUTSOORT IS DE BASIS

Een consument die de verkeerde houtsoort kiest bij het laten maken van een houten poort, is behoorlijk fout bezig !  Een hardhouten poort laten maken is een dure aangelegenheid waarbij het meestal de bedoeling is dat het gene wat men koopt zo lang mogelijk mee moet gaan !  Net als bij een veranda veranda is het een houten visite kaartje op het vastgoed !  Welnu, een houtverkoper kan de consument van alles en nog wat wijs maken, echter als u als vuistregel neemt dat er maar 3 houtsoorten zijn voor het laten bouwen van een hardhouten poort, die nagenoeg niet werken, dan zijn dat de volgende 3;
* Afzelia
* Afrormosia
* Teak

Deze houtsoorten voldoen aan de hoogste eisen die men kan stellen aan hout, en hebben daaromtrent de beste reputatie, en worden dan ook veel voor exclusief parket gebruikt !   Alle andere houtsoorten die in de houtmarkt te krijgen zijn, kunnen in princiepe niet slecht zijn, echter nimmer zo stabiel als boven vernoemde drie.  Soorten zoals Cumaru, Azobe, Angelien, Mansonia, Frakkee, Moabi, Okan, Ayous, Padoek, Ipe en andere tropische houtsoorten, kunnen goed zijn, maar zitten met een hogere krimp en uitzettingsfactor die de soort minder geschikt laat zijn.  het nadeel is dat men scheuren krijg en openingen of dat constructies en verbindingen zichzelf kapot krimpen....Geen jofel idee dus ! Voor een object als een poolhouse echter is dat allemaal niet zo een probleem.


MANIER VAN ZAGEN VAN DE TROPISCHE STAM

Tropisch hout is duur daar het niet bij gewicht word getransporteerd maar bij hoeveel volume  het in het ruim van een schip inneemt.  Dit is de reden dat de meeste houthandels ten allen tijde houtmateriaal zo economisch mogelijk willen laten verzagen met zo min mogelijk zaagafval.  Indien men bijvoorbeeld een boomhut wil gaan bouwen heeft men allerlei rare maten nodig om zich aan de boom aan te passen en word het voor de consument juist zeer oneconomisch om Dosse hout te bestellen.
Deze zaagwijze noemt men Dosse !  Echter een groot nadeel bij het laten maken van een hardhouten poort of het laten bouwen van een houten poort, is dat Dosse gezaagd hout veel meer krimpt en trekt dan het zgn. Kwartiers gezaagde hout.  Het is het zelfde materiaal, maar kartiers hout is veel stabieler omdat de nerf loodrecht op de plankoppervlak staat in het kopse vlak.  Als men dan een carport laat maken van een kwartiers- gezaagde stam ...heeft men een super stabiel product.Houten poort laten bouwen
Houten poort laten bouwen


GOEDE SCHROEVEN OF VIJZEN ZIJN HET HALVE WERK

Ooit wel eens gehad dat een schroefje kapot gaat zodra men er iets kracht op zet...?  dit gebeurd weldra men commerciele rotzooi gebruikt van bouwmarkten zoals Brico, Praxis, etc etc.
Indien men kwaliteit wil komt men op de zogenaamde merk schroeven in die geweldige mooie doosjes.  Maar de vraag is;....zijn ze wel zo goed ?  het antwoord is  NEE !  
Waarom zult u zich afvragen.  Welnu, zojuist heb ik in bovenstaande text vermeld dat hout krimpt en uitzet. Dit betekend dat hout ook van afmeting veranderd omdat nat hout wat uitzet, dikker word hierdoor.  En als het dikker word, en deze plank word vastgehouden met een schroef, zal deze schroef opgerekt worden, wat de schroef per definitie zwakker maakt.  Een degelijke houten poort laten maken of een hardhouten poort laten maken doet men dus met schroeven die meeveren en terugveren met de krimp en uitzetting van het hout. Deze materiaal eigenschap is eigenlijk bij ieder buitenschrijnwerk product net zo belangrijk,...of het nou een dakterras * is of een schutting
eender wat, uitzetten en terugveren moet t allemaal !
De slechtste schroeven die u als consument hiervoor kan nemen zijn schroeven van rvs.  Rvs is een staalsoort (legering van metalen) die voor het grootste gedeelte bestaat uit Nickel en deze metaalsoort veert absoluut niet terug in haar originele stand.  De schroeven die u moet hebben voor het laten bouwen van een houten poort of een hardhouten poort, zijn gemaakt van Carbon of Titanium.    
Deze schroeven veren mee met de krimp en uitzetting van het hout en zorgen er voor dat de houtverbindingen altijd onder spanning blijven staan, wat de houtconstructie * zeer stabiel en safe maakt.


WATER,...DE EEUWIGE VIJAND !

Water en hout is hetzelfde als water en vuur,...ze passen niet bij elkaar !
De schroeven die bij een houten poort zichtbaar blijven geven een groot nadeel want dat zijn kuiltjes waar meer water in kan kruipen als door de reguliere oppervlakte van hout. Een mooie afgewerkte en geschuurde houten poort * is altijd een plaatje om te zien !  Wat krijgt men dus...extra uitzettend hout op de plekken waar de schroeven gehuisvest zijn waardoor er nog meer spanning ontstaat in de hals van de schroeven. Dit is het laatste wat men wil, indien men een houten poort laat maken of een hardhouten poort of  vlonder * laat maken.  De oplossing hiervoor kunt u zien op de fotos op de site; buitenschrijnwerk.eu waar er rondjes hout zichtbaar zijn op onderwerpen zoals terrassen en steigers en vlonders. Hierbij krijgt u een goed beeld hoe deze schroeven afgedekt worden.  Dit is weliswaar een zeer arbeids-intensieve bezigheid, maar op lange termijn zeker de moeite waard.
Hardhouten poort laten bouwen
Hardhouten poort laten bouwen


HECHTINGSMATERIALEN

Ook bij de hechting van onderlinge lijmsoorten die gebruikt worden door producenten van poorten, is het verstandig om bij het laten bouwen van een hardhouten poort of het laten maken van een houten poort van zeer groot belang dat men een 2-componenten lijm laat gebruiken door het plaatsende bedrijf, daar 1-compentenlijmsoorten, welke dan ook, nimmer de krachtoverbrenging kunnen weerstaan van de 2-componenten varianten.  Buiten dat is de water resistentie vele malen beter van laatstgenoemde, waarbij dit laatste zeker voor een steiger * een giga groot voordeel geeft.  Dit betekend dat u ook dit fenomeen bespreekt met de plaatsende ondernemer van uw keuze, alvorens u een overeenkomst ondertekend, waarbij u hjet risico loop te eindigen met een product wat na verloop van jaren haar stevigheid volledig verliest.  Met name voor constructies die constant in aanraking blijven met water zoals een  spaombouw.


BUITENSCHRIJNWERK PLAATST EEN  HARDHOUTEN POORT  OF HOUTEN POORT  IN DE VOLGENDE GEMEENTES;NEDERLAND:
Utrecht, Noord-Brabant, Limburg, ’t Gooi, Blaricum, Laren (N-H), Eindhoven, Hilversum, Eindhoven, Breda, Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Leiden, Gouda, Alphen a/d Rijn, Arnhem, Nijmegen, ’s Hertogenbosch, Helmond, Uden, Oss, Veghel, Tilburg, Dordrecht, Haarlem, Maastricht, Heerlen, Apeldoorn, Deventer, Zwolle, Hengelo, Enschede, Almelo, Weert, Amersfoort, Zeist, Sittard, Roermond, Heerlen, Maastricht, Geleen, Gorinchem, Zoetermeer, Lisse, Hillegom, Harderwijk, Ermelo, Woerden, Zwolle, Almere, Lelystad, Doetinchem, Zutphen, Reeuwijk, Loosdrecht, Vinkeveen, Nieuwkoop, De Kaag, Leimuiden, Breukelen, Aalsmeer, Ter Aar, Blaricum, Laren, Eemnes, Muiden, Bussum, Schijndel, Boxtel, St. Oedenrode, Oisterwijk, Oosterhout, Oirschot, Waalwijk, Zandvoort, Bloemendaal, Valkenswaard, Waalre, Nuenen, Baarn, Epe, Ede, Veenendaal,Landsmeer, Giethoorn, Kamperland, Warmond, Roelofarendsveen en Nederhorst den Berg.

                                                                                                                                                            

BELGIE:                                                     
Brussel, Antwerpen, Leuven, Gent, Hasselt, Turnhout, Mechelen, St Niklaas, Lommel, Geel, Brasschaat, St- Martens-Latum, Knokke/Heist, Keerbergen, Lanaken, Brussel, Kortrijk, Brugge, s-Gravenwezel, Schilde, Aarschot, Diest, Mol, Herentals, Dendermonde, Retie, Kasterlee, Oud Turnhout, Tongeren, St. Truiden, Tessenderlo, Heist op den Berg, en Oostende, Lokeren, Deinze, Waregem, Oudenaarde, Roeselare, Schoten, Kapellen, Bree, Peer, Hoogstraten, Bonheiden, Blankenberge, De Haan, Nieuwpoort, De Panne, Brugge, Kalmthout en Essen.